Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

2x goud en 1x keer brons voor Jopen op Brussels Beer Challenge

Geplaatst op maandag 21 november 2022

Niet alleen in de voetballerij staan de besten ter wereld tegenover elkaar. Op 21 november zijn namelijk de resultaten van de prestigieuze Brussels Beer Challenge bekendgemaakt. Jopen, Nederlands grootste onafhankelijke craftbrouwerij, viel driedubbel in de prijzen met twee gouden medailles en een bronzen plak. Juicy Lager, een lekker doordrinkbaar maar toch IPA-achtig pils, werd beoordeeld als allerbeste hoppy lager. Zware jongen Heavy Cross, een fruitige IPA met bittere afdronk, kreeg ook de hoofdprijs, maar dan in de categorie double IPA. Neder Wit, een poldermodel van IPA en Weizen, ontving ten slotte de bronzen plak in de categorie white IPA/hoppy weizen. Een lekkere score dus. 

Juicy Lager

Dit jaar heeft Jopen met een tweetal nieuwe spannende bieren, voor het eerst stappen gezet in het pilsner-segment. Doorgaans een vlakke categorie die wat Jopen betreft wel wat kleur, smaak en uitdaging kan gebruiken. Naast Craft Pilsner, is Juicy Lager de allereerste. Dit ondergistende bier combineert de frisheid van een pilsner met veel fruitige en geurige Amerikaanse hopsoorten. Lekker doordrinkbaar, en toch vol liefde & karakter met een mooi IPA-achtig bittertje. Overigens viel Jopen Craft Pilsner, een ander kruidig en licht bittere lager, eerder dit jaar ook al in de prijzen bij de Dutch Beer Challenge.

Heavy Cross

Heavy Cross is een extra zwaar gehopte IPA. Het bier blaast je omver met frisse smaken van citrus, ananas en tropisch fruit. Deze explosie van zomers fruit eindigt met een knal bitterheid.

Neder Wit

Deze White IPA is een frisse kruising tussen een Weizen en een hoppige IPA. Het blonde bier combineert de hoppigheid en fruitige tonen van een IPA met de frisheid en aardse tonen van een Weizen. Neder Wit is vol, mild bitter en lichtzuur. 

Nieuwe smaken

Jopen valt nogal eens in de prijzen, en dat is niet verwonderlijk. De brouwers zijn gek op experimenteren en maken ieder jaar tientallen nieuwe bieren. Dat open vizier leidt tot verrassende smaken, die niet alleen vakjury’s maar ook de gewone bierdrinker kunnen bekoren. En laat dat nou precies de missie van de brouwer zijn: de wondere wereld van de craftbieren toegankelijk maken voor iedereen. De brouwer is apetrots op deze awards. Michel Ordeman, head of Church bij Jopen: “Onze brouwers staan vanuit hun nieuwsgierigheid 24/7 te experimenteren en elkaar te inspireren om het beste bier ter wereld te brouwen. Nou kunnen we zelf wel roepen dat het ze is gelukt, maar het is natuurlijk geweldig dat een jury van experts het bevestigt. We trekken er vanavond zeker een paar open. Proost!”