Onafhankelijk smaakmakend magazine over speciaalbier

Biernieuws

12e Trappist Mount St. Bernard lanceert Tynt Meadow

Geplaatst op maandag 25 juni 2018

Tot nu toe waren er slechts elf trappistenbrouwerijen in de wereld: Rochefort, Westmalle, St. Sixtus Westvleteren, Chimay, Orval, Achel, La Trappe (De Koningshoeven), Engelszell, Spencer, Zundert en Tre Fontane. Nu is de Engelse abdij van Mount St. Bernard de twaalfde trappistenbrouwerij geworden. Op 25 juni werd het bier met de naam Tynt Meadow op de abdij nabij Leicestershire gepresenteerd aan de Engelse vakpers, een bier van 7,4% in de traditie van de Strong England Ales.

Afwijkende naam bier en biertype
De monniken van Mount St. Bernard kunnen het bier geen naam met St. Bernard geven, vanwege de rechten van al bestaande bieren met St. Bernardus erin. Zo zijn ze uiteindelijk gekomen op de naam Tynt Meadow, de naam van de heuvel achter de abdij waar een schitterende connectie ligt met de geschiedenis, de landbouw en de omgeving. Ook het biertype is anders dan anders in vergelijking tot de bekende trappistenbieren. Zo kwamen de Engelse monniken op de stijl van een English Trappist Ale, een bier van 7,4% in de traditie van de Strong England Ales. Het is een ale geworden met een continentale twist. Het heeft een lichte fruitigheid en de aardse tonen van de Engelse hopsoorten die een smaak geven van rood fruit. Ze gebruiken overigens typische Engelse gisten en geen kruiden. Ook het etiket mag zonder meer afwijkend en onderscheidend genoemd worden. Abt Erik: “In termen van esthetica wilden we iets wat wel commercieel verkoopbaar is, maar ook iets wat dicht staat bij wie we zijn, wat bij de abdij past en wat consistent en tijdloos is. Zo is uiteindelijk gekozen voor een Gotisch framework van lettertypes met de uitstraling van het landschap hier rond de abdij.”

Exclusieve reportage in Bier! magazine
Mount St. Bernard is geaccepteerd als één van de leden van de IVT maar heeft nog niet de felbegeerde ‘Authentic Trappist Product’-aanduiding ontvangen. Dat kan pas als het bier klaar is en op kwaliteit getest is. Dat kan sinds de introductie op 25 juni 2018. De verwachting is dat het slechts een kwestie van tijd zal zijn voor het label binnen is.
Bier! magazine mocht exclusief als eerste een blik werpen in de 12e trappistenbrouwerij en de naam van het nieuwe bier opschrijven. Een 5-pagina’s grote reportage is te lezen in het zomernummer van Bier!, nr. 39, te verkrijgen via www.biermagazine.nl.