Bier! magazine verschijnt sinds eind 2008. Het glossy lifestyle magazine over speciaalbier komt vier keer per jaar uit. Bier! magazine is voor de ware biergenieter een echt collectors item!

Recent biernieuws

  • Dommelsch en RTL7 gaan partnership WK Darts partnership aan

    Dommelsch verbindt zich tot 2020 aan darts. Vanaf nu gaat het Nederlandse biermerk alle dartsprogrammering op RTL7 mede mogelijk m...

    Lees verder »
  • FirstMile en KeyKeg starten circulair programma voor plastic drankfusten

    Plastic drankfusten in de UK worden vaak niet gerecycled maar belanden op de vuilnisbelt. FirstMile en KeyKeg gaan dat in Londen m...

    Lees verder »
  • Altena Bier lanceert India Pale Al(t)e(na)

    Het boek Rivier van Bier van Henri Reuchlin heeft wat los gemaakt bij Altena Bier. Mede daardoor hebben zij het lokale hopverleden...

    Lees verder »
 
Hobbybrouwer brouwt Stouten Blackie met snoepjes

Hobbybrouwer brouwt Stouten Blackie met snoepjes

Datum: 06-10-2018

Hobbybrouwer Sam Vanderstraeten uit Oudenaarde heeft een biertje gemaakt met 'Lekkies' van Jan van Gent uit Kerselare. Het gebruik van dit vermaarde snoepje in het bier heeft geleid tot een niet te zoet stoutbier met een lichte caramelsmaak. De Stouten Blackie heeft een alcoholgehalte van 6,5%.

Doosje Lekkies
“Het was maar een ingeving”, vertelt Sam Vanderstraeten. “Ik was bij Jan Van Gent in Kerselare een doosje lekkies gaan kopen. De smaak van caramel vind ik zo fantastisch en vroeg me af of het zou lukken om met die lekkies een recept te ontwikkelen voor een bier. Sowieso komt er aan het brouwen van bier suiker te pas. Die heb ik vervangen door lekkies.'

Ondeugende hond
Intussen is het nieuwe Oudenaardse bier klaar. Stouten Blackie heet het. “Het is een stout-bier, zwart van kleur, maar eigenwijs en atypisch. Dus het woordje ‘stout’ is ook daarom gekozen. En stouten Blackie, dat klinkt in Oudenaarde ook een beetje als een ondeugende hond. Er zitten dus wel verschillend bodems in de naam”, knipoogt Sam.

Niet zoet
“De smaak zal velen verrassen, want je moet nu niet denken dat het een zoet bier is omdat er snoep in zit. Het overgrote deel van de ​suikers​ wordt door de gist ​omgezet​ in alcohol, waardoor het bier zelf ​niet zoet​ blijft. De karamel- en kandijsmaken uit de snoep zorgen voor een gevarieerde aanvulling op de ​verschillende moutaroma’s​ uit het bier. Eerst proef je de caramel, dan wordt het even bitter en uiteindelijk keert de caramel terug”, legt Sam de smaakervaring uit.

« Terug naar overzicht