Bier! magazine verschijnt sinds eind 2008. Het glossy lifestyle magazine over speciaalbier komt vier keer per jaar uit. Bier! magazine is voor de ware biergenieter een echt collectors item!

Recent biernieuws

 • Steel de show tijdens de feestdagen met Heineken gadgets

  We kennen ze allemaal wel: de gangmakers die vol overgave de sfeer erin proberen te brengen tijdens de feestdagen. Dit jaar gaat d...

  Lees verder »
 • Opbrengst Geniet & Geef

  In september brachten craft bierbrouwerij Jopen en Stichting Geniet & Geef een bier op de markt voor KiKa, Stichting Kinderen Kank...

  Lees verder »
 • Friethoes Schillenbier

  Nieuw: Schillenbier van Friethoes. Een onofficieel Weizen bier dat gemaakt is van hop, gerst en stukjes aardappel uit de frietfabr...

  Lees verder »
 
Belgsiche Minister en topkok brouwen tijdens Hopgave Palm

Belgsiche Minister en topkok brouwen tijdens Hopgave Palm

Datum: 02-12-2017

Brouwerij Palm nodigde de 800 plukkers, die de laatste zondag van augustus samen met de brouwerij de eigen geteelde hop plukten, in haar brouwzaal te Steenhuffel uit. Traditioneel wordt op de ‘Palm Hopgave’ de handgeplukte hop aan het brouwsel toegevoegd. 400 plukkers gingen op de uitnodiging in. Minister van Toerisme Ben Weyts en sterren chef Viki Geunes namen samen de honneurs waar om de hop toe te voegen. Een Limited Edition Palm 75 cl., gebrouwen met verse hop, kregen de plukkers als bedankje mee naar huis.

De Palm Hoppluk een event om van te genieten
Het is een jaarlijkse traditie dat de brouwerij haar eigen geteelde hop, een 3.000-tal ranken, op de laatste zondag van augustus samen met consumenten plukt. Tijdens de succesvolle PALM-hoppluk van eind augustus staken zo maar even 800 bierliefhebbers mee de handen uit de mouwen, zesduizend kijklustigen genoten op deze vijfde editie van de verfrissende PALM-bieren en heerlijke gerechten. Deze gebeurtenis is samen met het foodtruckfestival tot een echt belevingsevenement, waarbij genieten centraal staat, uitgegroeid.

Hoe het ooit begon
In oktober 2011 heeft Brouwerij Palm haar eigen hoptuin met 800 hopplanten aangeplant. Het hopveld is 35 are groot, de hopplanten zijn van de Hallertau Mittelfrüh variëteit, deze planten brengen een 3.000-tal hopranken voort. In 2012, werd de eerste oogst binnengehaald.In 2017 werd de hop voor de vijfde keer - samen met bierliefhebbers - geplukt. Met deze eigen geteelde hop creëren de Palmbrouwers onder andere Palm en Palm Hop Select.

3 fasen
Het degustatiebier Palm Hop Select ondergaat een hopping in 3 fasen. Traditioneel voegen de brouwers een eerste maal hop toe in de kookketel van de brouwzaal. In deze fase wordt de karakteristieke bitterheid gevormd. In een tweede fase komt de Hallertau Mittelfrüh in beeld, een variëteit met een zeer fijn hoppig en lichtgroen aroma. Deze hop wordt op het einde van het kookproces toegevoegd. In het brouwersjargon heet deze fase ‘late hopping’. Hier blijft het niet bij, want het bier krijgt ook nog een ‘finishing touch’! Op het einde van de hoofdgisting ondergaat het nog een laatste hopgave. Tijdens deze fase, ‘dry hopping’ genaamd, wordt de eigen geteelde Hallertau Mittelfrüh gebruikt.

« Terug naar overzicht